Eind april 2010 is de zesde editie van het Hollandblad uitgekomen. Dit nummer heeft als thema 'Angst voor de Metropool'.

Ontvangst HB en meer info:
| Aanmeldformulier Hollandblad |
| Hollandblad@deltametropool.nl |
Downloads:
| Hollandblad 'Angst voor de Metropool' | (PDF)
Gerelateerd:
| Hollandblad - Algemene informatie |
| Hollandblad 'Bereikbaarheid, bottom-up' |
| Hollandblad 'Geen ruimte, Geen geld' |
Editie April 2010 ‘Angst voor de Metropool’
Dit Hollandblad had als werktitel De angst voor de metropool. Door vele deskundigen te ondervragen, wilden we onderzoeken waar de historische hang naar kleine steden en de angst voor grootschaligheid vandaan komen. Niet verrassend blijkt deze angst in onze genen besloten te liggen, net als de samenhang tussen gelovigheid en afkeer van de stad. Vooral de notie wat nu een grote stad is, is steeds verder opgeschoven.Waar het ontstaan en de bloei van onze historische steden samenviel met vrije handel en immigratie is nu een ander patroon zichtbaar. Nu associëren we immigratie met verval en achteruitgang. En waar eerst de niksige term leefbaarheid racistische trekken verhulde, is nu de openlijke vreemdelingenhaat politieke handelswaar geworden. Maar ook het verzet tegen en de integratie van het vreemde is deel van onze geschiedenis. Yvonne Zonderop leidt het thema in, gevolgd door interviews en een historische analyse.
Er zijn twee opvallende observaties van meerdere buitenlandse Randstadwatchers. De een: de Randstad is méér dan de G4 en het Groene Hart, vergeet al die andere steden niet. De ander: betrek burgers veel meer bij het nadenken over de toekomst van de steden en het hele gebied, in plaats van alleen bij hun eigen buurt. En het is inderdaad de vraag waarom bijvoorbeeld geen serieus debat wordt gevoerd over bereikbaarheid en MIRT-budgetten, in plaats van ANWB-enquetes en zoethouderij?
Het is onbetaalbaar om alle plekken van het land met alle vervoersvormen te willen verbinden. Er moet dus gekozen worden! Nu is kiezen een van de meest populaire en bepleite activiteiten van dit moment. Iedereen moet kiezen, en wanneer dat is gebeurd, door verkiezingen bijvoorbeeld, moeten de consequenties van die keuzen getrokken worden. Wat dat betreft hebben we een probleem in de Randstad, want wie moet daar kiezen?
| Lees meer ... |
Volgende editie
De volgende editie van het Hollandblad heeft als thema ‘Geen Ruimte, Geen Geld’ en zal in het najaar van 2010 verschijnen.
Editie September 2009 ‘Rethinking’
Het leek even niet de tijd voor de grote concepten. Maar wel om na te denken over de meest zinvolle keuzes voor de Randstad en alle in gang gezette onderhandelingen en toekomstvisies. Dat hebben we gedaan in dit nummer: rethinking, balans opmaken, agenda herschikken. Daarvoor zijn een aantal deskundigen uit onze leden en relaties gevraagd verschillende thema’s te belichten. Het totaalbeeld is redelijk optimistisch: wat is er nog veel zinvol werk te doen!
Wat gebeurt er op het ministerie? Vorig jaar zomer heerste er een sfeer van gematigd optimisme onder de Randstad watchers. Minister Cramer organiseerde ontwerpateliers en presenteerde de Structuurvisie voor de Randstad, en er kwam een integraal Meerjaren Investeringsprogramma Ruimte én Transport, het MIRT, en het Urgentieprogramma Randstad zou een meer ruimtelijk vervolg krijgen. Dat begon te lijken op integrale beleidsvorming voor de Randstad, op een inspirerend toekomstperspectief, en op meerjarige uitvoeringsprogramma’s.
Een jaar verder is veel optimisme verdampt. Inhoudelijk groeit de teleurstelling, de ontwerpen uit het Randstad atelier vinden maar nauwelijks weerslag in de structuurvisie. Er is geen krachtige strategie uitgezet, Noord- en Zuidvleugel worden apart behandeld. Het denken is te kleinschalig, en te veel gericht op de sterkere Noordvleugel. Zolang het geld voor investeringen in ruimtelijke kwaliteit moeizaam bij elkaar gesprokkeld moet worden en geld voor parken van een niet meer functionerende markt moet komen is hernieuwd élan moeilijk vol te houden. Stel, dat de afbetalingen van de kredieten van de banken in een investeringsfonds voor de Randstad gestopt zouden worden… we denken namelijk, dat die investeringen hard nodig zijn om onze mooie maar overbelaste Metropool op orde te brengen en te houden.
Volgende editie
De volgende editie van het Hollandblad heeft als thema ‘De Angst voor de Metropool’ en zal rond maart 2010 verschijnen.
![]() ![]() |