Het Manifest voor het Metropolitane Gebied Leiden is een eerste aanzet van Leiden en de omliggende gemeentes om het metropooldenken op de agenda te krijgen. Het Werkboek geeft inzicht in het doorlopen proces en de ontwikkeling van drie ruimtelijke perspectieven.

Manifest en Werkboek zijn, in opdracht van de gemeente Leiden, opgesteld door de vereniging i.s.m. Marjolein Dekker.
![]() ![]() |
THEMA Metropolitane Strategieën | Roundtable Paris - Internationale connectiviteit – [Metropolitaan Leiden] REOS Vergelijking - Networking in Europe – Roundtable Brussel Metro in Progress - Downloads & events
|
Meer informatie:
| Paul Gerretsen |
| David Dooghe |
Leiden ligt in het hart van de Deltametropool en heeft veel kansen, kwaliteiten en problemen aan deze centrale positie te danken. De Leidse Structuurvisie was aan een revisie toe. Om de basis te leggen voor een duurzame toekomstvisie van Leiden in het speelveld van de Deltametropool, is het nodig om de blik vooruit te richten en verder te kijken: over grenzen van rode bakstenen, over tijdsgrenzen én over gemeentegrenzen heen. In samenwerking met en in opdracht van de gemeente Leiden zijn door de vereniging en Marjolein Dekker het Manifest en Werkboek opgesteld.
In aanloop naar de verkiezingen van 2014 heeft de gemeente Leiden het initiatief genomen om samen met de omliggende gemeenten een nieuwe ruimtelijke agenda op te stellen voor de regio, waarin kansen, bedreigingen en ambities worden verkend.
Het Manifest was een eerste aanzet van Leiden en omliggende gemeentes om het metropooldenken op de agenda te krijgen. In het manifest worden de afzonderlijke waarden van de Leidse regio samengebracht om zo de rode draad van de regio te vinden. Het resultaat zijn vier kernwaarden: Open, Mooi, Compleet en Sterk en daaraan gekoppeld 12 aanbevelingen.
Het Werkboek geeft inzicht in het proces dat de gemeenten met elkaar, tussen januari en mei 2015, hebben doorlopen: van het vaststellen van gedeelde waarden in het Manifest voor het Metropolitane gebied Leiden tot het ontwikkelen van drie ruimtelijke perspectieven voor de regio.
Twee Rapporten voor het Metropolitane Gebied Leiden:
Downloads: | Manifest - Fase 1 | (Maart 2014, PDF) | Werkboek - Fase 2 | (Mei 2015, PDF)
|
MANIFEST
Gedeelde regionale waarden als uitgangspunt
Het gebied is op dit moment feitelijk geen regio maar een complexe intersectie van verschillende gemeentes. De natuurlijke ontwikkeling is er echter een van sterker wordende segregatie tussen de delen en verlies aan dynamiek en vitaliteit. Hierdoor bestaat de kans dat het gebied een speelbal wordt in het omliggende krachtenveld van de metropolitane gebieden Amsterdam en Rotterdam-Den Haag.
Met de urgentie op papier en de ruimtelijke structuren in beeld, zijn vier kernwaarden geïdentificeerd, die de basis vormen voor het formuleren van de doelstellingen voor de regio als geheel. In 2040 is het Metropolitane gebied Leiden compleet, sterk, open en mooi.
klik op afbeelding voor grotere weergave |
Vier kernwaarden, twaalf aanbevelingen
Een open, mooi, compleet en sterk gebied maakt een vuist naar de toekomst. De waarden vormen het startpunt voor een brede discussie over de toekomst van het gebied in de metropolitane context van de Deltametropool. Wat moet er gebeuren om de gestelde waarden te bereiken? Het stelt de regio voor urgente uitdagingen. Twaalf aanbevelingen zijn opgesteld, drie per kernwaarde.
WERKBOEK
Ruimtelijke perspectieven voor de Leidse regio
Het werkboek voor het Metropolitane Gebied Leiden geeft inzicht in het proces dat de gemeenten met elkaar (januari tot mei 2015) hebben doorlopen: van het vaststellen van gedeelde waarden in het Manifest tot het ontwikkelen van drie ruimtelijke perspectieven voor de regio.
impressie Kennismetropool
Kaarten en ruimtelijke oplossingsrichtingen
Om de vier geïdentificeerde kernwaarden van de regio verder ruimtelijk te vertalen zijn negen thema’s gedefinieerd. Deze thema’s zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen. Infrastructuur bevat de thema’s openbaar vervoer, autoverkeer en langzaam verkeer. Onder Stedelijke Netwerken vallen de thema’s woonmilieus, werkmilieus en voorzieningen. De derde groep Ecologische structuren bevat de thema’s landschap, water en energie. Op basis van de kernwaarden zijn per thema drie oplossingsrichtingen uitgetekend. Dit heeft geresulteerd in 27 kaarten van de regio, die de basis vormen voor een ruimtelijk kaartspel.
Van kaarten naar modellen
Vereniging Deltametropool heeft de drie modellen verder aangescherpt door ze te toetsen aan een puntenmatrix en een criteriatabel. Dit leidde tot drie ruimtelijke perspectieven voor de regio: Kennismetropool, Klein Holland en Kwaliteit van de Kernen. De perspectieven worden afzonderlijk behandeld; er wordt ingegaan op de nodige grootschalige regionale investeringen, waar regionaal beleid op moet sturen en waar lokale investeringen nodig zijn. Tevens worden kansen en uitdagingen beknopt benoemd. Begeleidende sfeerimpressies geven een beeld van het bijbehorende imago van de regio.
Participeer!
Interesse in een analyse of (internationale) vergelijking van uw eigen regio? Wij nodigen u van harte uit om als participant, sponsor, partner of op andere wijze aan het project een bijdrage te leveren. Neem hiervoor contact op met het agentschap via | strategie@deltametropool.nl |.
Lees meer over het thema | Metropolitane Strategieën |
Onderzoekspartners:
| Marjolein Dekker |