Update - SprintStad #1 beschrijft ondermeer de achtergrond, onderzoeksvragen, uitgangspunten en voortgang van project SprintStad. Tevens worden doelen, spelers, opbouw en spelsessie-evaluaties van de serious game besproken.

![]() ![]() |
Meer informatie
| SprintStad@deltametropool.nl |
Downloads
Gerelateerd
Met de serious game SprintStad wil Vereniging Deltametropool, samen met Next Generation Infrastructures (NGI), een eerste stap zetten om de complexe samenhang tussen vorm en gebruik van het openbaar vervoersnetwerk en de ontwikkeling van de Randstad inzichtelijk te maken. Op initiatief van NGI is het Centre for Serious Gaming van de TU-Delft betrokken bij het project.
Randstadontwikkeling
De Randstad ontwikkelt zich van een serie afzonderlijke stedelijke regio’s tot één samenhangend stedelijk veld. Er is steeds meer interactie tussen steden en hun functies onderling waardoor de behoefte aan vervoer groeit. De bestaande infrastructuur voor auto’s heeft hiervoor onvoldoende capaciteit en het regionale openbaar vervoerssysteem heeft in haar ontwikkeling geen gelijke tred gehouden met de groei van het stedelijk veld.
Mobiliteitsverandering
Het accent in de OV-mobiliteit in de Randstad verschuift de komende jaren van het aanleggen van nieuwe infrastructuur naar de toename van frequentie op de bestaande infrastructuur. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil vanaf 2028 “spoorboekloos” reizen (minmaal 6 intercity’s en bij voorkeur 6 sprinters per uur) in grote delen van Randstad ingevoerd hebben. Op provinciale en regionale
schaal zijn Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht bezig met het optimaliseren van hun regionale OV-systeem, gebaseerd op een frequenter gebruik van de spoor-infrastructuur.
Stationsgebieden
In de regionale initiatieven is er een duidelijke nadruk op sturing in het ruimtelijk programma rondom stations. Over de effecten van de samenhang tussen het het gebruik van het infrastructuurnetwerk en de ruimtelijke veranderingen rondom stations is nog te weinig bekendheid bij het lokale bestuur, terwijl er de afgelopen jaren veel onderzoek naar is gedaan. Dit gebrek aan inzicht in de samenhangende effecten zorgt voor gemiste kansen wanneer gekeken wordt naar de ruimtelijke ontwikkelingen langs de totale spoorlijn. Daarom is een beter inzicht over en toepassing van onderzoek geboden.
Verstedelijking en netwerk
Door de verschillende relaties tussen verstedelijking en netwerk in kaart te brengen en ze als kansen voor ontwikkelingen expliciet te maken, wordt een instrument ontwikkeld dat zal helpen om de bereikbaarheid in de Randstad te verbeteren. Een instrument dat ook van wezenlijk belang is voor de ontwikkeling van een geïntegreerde visie op het stationsgebied.
| Lees meer... |