De grote steden van Nederland vormen de internationale gateways van het land. In deze steden en de bijhorende metropolitane gebieden komen alle uitdagingen van de toekomst samen: klimaatverandering, energie, circulaire economie, mobiliteit en sociale cohesie.

gerelateerde projecten:
| Verstedelijkingsopgave van Nederland - naar een gezamenlijke aanpak |
| Atlas slimme verstedelijking |
Meer informatie:
| BNA Onderzoek projectpagina |
Hoe we op het idee kwamen
In het voorjaar van 2017 heeft Vereniging Deltametropool samen met Joost Schrijnen een ronde bestuurlijke gesprekken gevoerd over | de verstedelijkingsopgave | . De metropolitane schaal is de eerste van de | drie hoofdopgaves | die eruit naar voren zijn gekomen. Daar signaleert de vereniging samen met de provincies (Interprovinciale Overleg- IPO), de steden-netwerken G4 en G32 dat er een metropolitane verstedelijkingsagenda ontbreekt in het rijksbeleid, die tot een nieuwe aanpak voor de verstedelijking in de grote steden en de metropolitane gebieden kan leiden.
Ontwerp de toekomst
Op 10 januari 2018 ging de ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ van start. In deze studie wordt aan de hand van vijf testlocaties van 1 x 1 km in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven gekeken naar nieuwe manieren van stad maken.
De onderliggende vraag is hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeemâ en netwerkinnovaties. Kunnen we met elkaar zorgen voor een systeemsprong die een duurzame toekomst voor de stad borgt? Kunnen we daarbij verder kijken dan alleen naar een sectorale opgave of specifieke transitie? En hoe zien de nieuwe systemen en interfaces er dan uit? Wat is hiervoor nodig en tot welke (eind)beelden kan dit leiden?
Met de ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ willen we samen met ontwerpers en gemeenten antwoorden vinden op deze vragen, met als doel richting te kunnen geven aan de toekomstige stedelijke gebiedsontwikkelingen. We willen de stad van de toekomst voorstelbaar maken. De studie is dan geslaagd als we scenario’s en eindbeelden hebben ontwikkeld en met elkaar roadmaps hebben ontwikkeld die laten zien hoe we er ook daadwerkelijk kunnen komen. De vierkante kilometer waar alles bij elkaar komt is daarbij de maat die we op alle locaties bekijken. De tijdshorizon is 2040, maar in de studie wordt ook gewerkt aan stappen en beelden voor de tussenliggende periode.
Samen met BNA Onderzoek en TU Delft
Vereniging Deltametropool werkt samen met BNA Onderzoek (onderzoeksafdeling van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) en TU Delft om deze concrete vraagstukken te onderzoeken met betrekking tot de formulering van een metropolitane agenda voor onze steden. BNA Onderzoek leidt het ontwerpend onderzoek en Vereniging Deltametropool houdt zich bezig met de strategische positionering van het onderzoek. Door het organiseren van bijeenkomsten en rondetafelgesprekken en het stimuleren van een brede dialoog met experts krijgen bestuurders, publieke en private partijen inzicht in de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van toekomstige metropolitane stedelijke gebieden.
Wat Vereniging Deltametropool toevoegt
Vereniging Deltametropool zorgt tijdens dit proces dat de (tussen-)resultaten vanuit de ontwerpers aan bestuurlijke tafels worden besproken en in debat worden gebracht met publieke en private partijen.
Door goed gepositioneerde gesprekken kunnen de gebieds-specifieke vragen naar regionale en nationale opgaven worden vertaald maar ook naar noodzakelijke instrumenten, beleidsconcepten en ruimtelijke visies.
Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met projectleider | Anastasia Chranioti |. U kunt ons ook bereiken via 010 - 737 0340.
Onderzoekspartners
BNA Oonderzoek, TU Delft, Vereniging Deltametropool, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
The New Planning is a collaborative research project between Deltametropolis Association and TU Delft. A consortium of academic, civil society, government and market sectors is being created to meet the urgent need for a new model of strategic spatial planning that will keep the Netherlands at the forefront of territorial governance.