Vereniging Deltametropool vergelijkt, aan de hand van verschillende criteria, Europese verstedelijkte regio's. Dit resulteert in een selectie van elf regio’s die interessant zijn voor de Zuidelijke Randstad om vanuit de European Urban Agenda nieuwe, dan wel uitgebreidere, allianties mee aan te gaan.

Voor de elf regio's zijn de mogelijkheden tot samenwerking en het aanhaken bij bijbehorende netwerken inzichtelijk gemaakt en zijn de resutlaten door middel van interviews besproken. Dit onderzoek is verricht in samenwerking met de provincie Zuid-Holland.
![]() ![]() |
THEMA Metropolitane Strategieën | Roundtable Paris - Internationale connectiviteit – Metropolitaan Leiden REOS Vergelijking - [Networking in Europe] – Roundtable Brussel Metro in Progress - Downloads & events
|
Voor Europese regio's is het steeds belangrijker geworden om Europese allianties aan te gaan. Cooperatie, subsidies en lobbyen in Europa zijn belangrijke onderdelen geworden bij het bereiken van provinciale en lokale doelstellingen en bij de ondersteuning van sectoren in de Zuidelijke Randstad om hun ambities waar te maken. Het is derhalve belangrijk om de verschillende strategische regio's in Europa te kennen en hiervoor te kiezen. Het provinciale bestuur van Zuid-Holland werkt op dit moment op veel gebieden samen met Europese regio's. Deze samenwerking vindt veelal plaats binnen thema-gerelateerde Europese netwerken. Om tot verregaande, conrete samenwerking te komen (lobbyen, Europese projecten en kennisdeling) vanuit deze netwerken, zijn sterkere bilaterale relaties gewenst met sommige van de regio's die in deze netwerken participeren.
Rapport beschikbaar: 'Networking in Europe' (Vereniging Deltametropool, PZH)
| Download: Networking in Europe (2016) |
|
Context
Deze publicatie, het resultaat van een samenwerking tussen Vereniging Deltametropool en provincie Zuid-Holland, is een eerste stap op weg naar goede, bilaterale Europese samenwerkingen. Gebaseerd op een duidelijk profiel van de Zuidelijke Randstad en binnen de context van de huidige ruimtelijke en economische agenda's op de schaal van de Randstad of natie, zijn verscheidene uitdagingen geselecteerd. Dit stelde ons in staat de Europese regio's te selecteren die vergelijkbaar zijn met de Zuidelijke Randstad.
Aanpak Europese Regionale Vergelijking
Er zijn elf van dergelijke regio's uitgekozen voor een diepgaande analyse. In elk van de regionale profielen zijn de mogelijkheden tot samenwerking en het aanhaken bij bijbehorende netwerken gespecificeerd. Op basis van deze profielen kan een delegatie van de Zuidelijke Randstad beslissen om een samenwerking met bepaalde regio's te initieren of uit te breiden. Het profiel van iedere regio gaat bijvoorbeeld in op de governance en economie, de locatievoordelen, economische en socialie uitdagingen en de kennisontwikkeling. Waar mogelijk, worden deze aspecten vergeleken met de Zuidelijke Randstad. De publicatie is een work-in-progress, en kan uitgebreid worden met andere aspecten voor een EU screening of met aanvullende regionale profielen.
Klik op illustratie voor grote versie: Overzicht 11 EU regio's |
Inhoudsopgave
1. Introductie
2. Het perspectief van de Zuidelijke Randstad
3. Positie binnen Nederland
4. Elf Europese regio's
- Regio Rijn-Ruhr
- Vlaanderen en Brussel
- Greater London
- Île de France
- Catalonië
- Lombardije
- Öresund regio
- West Midlands
- Rhone-Alpes
- Centraal Hongarije
- Provincie Mazovië
| Lees meer... |
Participeer!
Interesse in een analyse of (internationale) vergelijking van uw eigen regio? Wij nodigen u van harte uit om als participant, sponsor, partner of op andere wijze aan het project een bijdrage te leveren. Neem hiervoor contact op met het agentschap via | strategie@deltametropool.nl |.
Lees meer over het thema | Metropolitane Strategieën |
Projectpartners
The New Planning is a collaborative research project between Deltametropolis Association and TU Delft. A consortium of academic, civil society, government and market sectors is being created to meet the urgent need for a new model of strategic spatial planning that will keep the Netherlands at the forefront of territorial governance.