Vereniging Deltametropool voert een internationale vergelijking uit – aan de hand van verschillende criteria – met als resultaat een selectie van internationale stedelijke regio’s die als voorbeeld kunnen dienen voor het proces van REOS (Ruimtelijk-Economische Ontwikkelstrategie).

Ook wordt geïllustreerd wat Nederland kan leren of lenen van deze regio’s. Dit onderzoek wordt verricht in opdracht van het ministerie IenM.
![]() ![]() |
Het belang van steden voor de economische toekomst lijkt steeds verder toe te nemen. Zo concludeert ook de OESO dat stedelijke regio’s in toenemende mate een grotere rol spelen in het vergroten van de concurrentiekracht en productiviteit van Nederland1. Dit vraagt van overheden - naast de inzet op het vergroten van de innovatiekracht van economische sectoren - ook gerichte aandacht voor het versterken van de krachten en voor de opgaven van onze stedelijke regio’s.
Nederland mist slagkracht
In de afgelopen jaren hebben de stedelijke regio’s in Nederland in regionaal verband sterktes uitgebouwd en opgaven aangepakt. Dit lijkt echter niet voldoende; diverse studies wijzen uit dat Nederland de voordelen van agglomeratiekracht mist door het ontbreken van één of meerdere metropolen. Hierdoor mist Nederland op de lange termijn concurrentiekracht en dus ook economische groei. Volgens de studies ligt de oplossing in het sterker gebruik maken van het Nederlandse netwerk van stedelijke regio’s en het stimuleren van meer samenwerking en economische samenhang.
''Wat zijn in Europa de concurrenten van het REOS gebied, en op welke thema's moeten we inzetten? ' (Vereniging Deltametropool)
| Download REOS - Internationale Vergelijking (2014) |
|
Context
Het Rijk, de Noordelijke Randstad, Zuidelijke Randstad en de Brainportregio verkennen of en hoe meer samenwerking en (economische) samenhang de concurrentiekracht van de stedelijke gebieden in Nederland kan vergroten. Dit vraagstuk vormt de kern van de ruimtelijk-economische ontwikkelstrategie (REOS). In lijn met de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) richt REOS zich op de Noordelijke- en Zuidelijke Randstad en de Brainportregio.
Doel en aanpak REOS Internationale Vergelijking
Vereniging Deltametropool is gevraagd een internationale vergelijking uit te voeren, aan de hand van verschillende criteria, met als resultaat een selectie van internationale stedelijke regio’s die als voorbeeld kunnen dienen voor het REOS proces. Ook wordt geïllustreerd wat Nederland kan leren of lenen van deze regio’s.
De internationale vergelijking is opgebouwd uit vier stappen:
- Er is een longlist van regio’s samengesteld. Deze longlist bestaat enerzijds uit de top twintig van best presterende Europese regio’s op vijfentwintig indicatoren (op het gebied van ruimte en economie) en anderzijds is er gekeken naar het bestaande economische profiel van REOS en zijn de best presterende internationale regio’s per economische sector opgenomen.
- De resultaten van beide onderzoeken in stap 1 zijn besproken tijdens een workshop met de verschillende REOS regio's.
- Er is een shortlist van elf stedelijke regio’s samengesteld op basis van de scores op indicatoren gerelateerd aan de thema’s Polycentric Variety, Smart Delta, Economic Future Europe en Place To Be. Deze thema’s zijn opgesteld in de “Tussennotitie Ruimtelijk-Economische Ontwikkelstrategie”.
- Er is een overzicht gemaakt van de strategieën, projecten en organisatie van twee niet-Europese stedelijke regio’s (San Francisco en Singapore) als voorbeeld voor de ruimtelijk-economische ontwikkelstrategie in Nederland.
Klik op illustratie voor grote versie: Selectie 'Economic Future Europe' |
Tussenpublicatie
Het rapport beschrijft de stappen 3 en 4 en is een tussenproduct in het REOS proces; het toont de stand van zaken in oktober 2014.
Vier thema's
Allereerst worden de vier thema's Polycentric Variety, Smart Delta, Economic Future Europe en Place To Be toegelicht. Deze thema’s zijn opgesteld in de “Tussennotitie Ruimtelijk-Economische Ontwikkelstrategie”. Per thema zijn de vier meest interessante regio’s benoemd, die ook als voorbeeld kunnen dienen om de thema’s zelf nog verder aan te scherpen.
Shortlist 11 Europese regio's
Vervolgens zijn de Europese regio’s op de shortlist, geselecteerd op basis van hun scores op de vier voorgenoemde thema’s, uitgebreid beschreven. Uit de datavergelijking met Europese regio’s wordt, per thema, duidelijk wie in de Europese omgeving de directe concurrenten zijn.
Twee internationale regio's
De Europese regio's zijn aangevuld, op advies van het Rijksdirecteurenoverleg d.d. 16 juli 2014, met twee niet-Europese regio’s: San Francisco en Singapore. Dit zijn geen directe concurrenten voor het aantrekken van internationale bedrijven en investeringen voor het REOS gebied en ook kan de data van deze steden niet direct worden vergeleken (andere definities en meetmethodes). Daarom wordt er bij deze regio’s - in tegenstelling tot de Europese stedelijke regio’s - niet zozeer ingegaan op de scores ten opzichte van het REOS gebied, maar is ervoor gekozen dieper in te gaan op zowel de organisatie, de ruimtelijk-economische ontwikkel strategieën als de projecten die uit deze strategieën volgen en te bekijken wat hieruit geleerd of geleend kan worden voor het REOS traject.
| Lees meer... |
Participeer!
Interesse in een analyse of (internationale) vergelijking van uw eigen regio? Wij nodigen u van harte uit om als participant, sponsor, partner of op andere wijze aan het project een bijdrage te leveren. Neem hiervoor contact op met het agentschap via | strategie@deltametropool.nl |.
Lees meer over het thema | Metropolitane Strategieën |
Projectpartners
The New Planning is a collaborative research project between Deltametropolis Association and TU Delft. A consortium of academic, civil society, government and market sectors is being created to meet the urgent need for a new model of strategic spatial planning that will keep the Netherlands at the forefront of territorial governance.