De Landschapstriënnale wordt elke drie jaar in Nederland op een andere locatie georganiseerd. Tijdens de hele maand september versterkt deze Triënnale het bewustzijn van de waarden van het landschap; én de betrokkenheid van boeren, burgers, bestuurders, beheerders en bedrijven bij de activiteiten en veranderingen in het landschap.

Vereniging Deltametropool is trots om dit jaar één van de curatoren van de triënnale te mogen zijn. Dit betekent dat we binnen de hele programmering een actieve rol hebben en daarnaast samen met onze partners evenementen binnen de programmering verzorgen. We hopen u tijdens één van onze activiteiten te mogen verwelkomen op het Landgoed Kleine Vennep !
Het volledige programma vindt u via | www.landschapstriennale.nl | .
Vereniging Deltametropool organiseert met partners o.a. de volgende programmaonderdelen:
vrijdag 1 september MANIFESTATIE LANDSCHAP ALS VESTIGINGSVOORWAARDE |
In deze manifestatie reiken we een publicatie uit aan de politiek, gaan we in debat over de bijdrage van het landschap aan het economisch vestigingsklimaat, en openen we de tentoonstelling. Begin 2017 gingen maar liefst 12 pilotprojecten in 7 Nederlandse regio’s van start. Op 1 september, bij de opening van de Landschapstriënnale, worden de resultaten openbaar gemaakt.
Het landschap in en om de stad is een steeds belangrijkere factor voor de Nederlandse concurrentiepositie. Bovendien is het landschap de onderlegger waar verschillende grote veranderingen de komende jaren op zullen plaatsvinden, zoals duurzame energie, klimaatbestendigheid en de groei van de steden. Dit leidt tot kansen maar ook tot lastige keuzes. Hoe kunnen we het metropolitane landschap van Nederland inzetten voor het economisch vestigingsklimaat?
Vorig jaar werden in de publicatie ‘Blind Spot‘ inzichten uit de theorie en praktijkvoorbeelden van 10 stedelijke regio’s wereldwijd gepresenteerd. In september presenteren we de toepassing hiervan in Nederland, met het magazine 'SPOT ON'.
| Meer informatie en aanmelden |
vrijdag 8 september
INTERNATIONAAL SYMPOSIUM |
Thema: ‘Confrontations in the Metropolitan Landscape’
De afgelopen jaren heeft Vereniging Delta- metropool onderzoek gedaan en een breed netwerk ontwikkeld op het thema ‘metropolitaan landschap’. De triënnale is een mooie gelegenheid om voort te bouwen op dit onderzoek en van elkaars praktijk – nationaal en internationaal – te leren.
Confrontaties in het metropolitane landschap
Hoe kunnen stedelijke regio’s omgaan met de ruimtevraag van energie- en economische transities, zonder de waardevolle kwaliteiten van het vaak spaarzame landschap rondom de stad te verliezen? Hoe is het gesteld met de groene infrastructuur in buitenlandse steden en hoe ziet de stedelijke voedselvoorziening in het landschap van de toekomst eruit?
Op het internationale symposium krijgt u de kans om in gesprek te gaan met experts en kennis te nemen van recent wetenschappelijk onderzoek. Met o.a.: Berno Strootman, Kathryn Moore, Kees Christiaanse en Neeltje van den Westenend. Bijdragen vanuit o.a. Melbourne, Milan, Stockholm en onderzoek van de TU Delft, AMS Institute, WUR en NHTV Breda.
Het aantal plekken is beperkt en de aanmeldingen gaan hard, dus meld u snel aan! (Aan dit symposium zijn kosten verbonden)
| Meer informatie en aanmelden |
vrijdag 22 september ENERGIELANDSCHAPPEN |
'In gesprek over regionale en nationale energieperspectieven'
De komende decennia vindt in Nederland en de rest van de wereld een transitie plaats van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. De ruimtelijke impact van deze energietransitie wordt groot. Op dit moment verkennen overheden (Rijk, provincies, regio’s, gemeenten) de mogelijkheden voor de ruimtelijke inpassing, transport en opslag van hernieuwbare energie.
Op deze dag gaan betrokken partijen (overheden, ontwerpers en onderzoeksinstellingen) op zoek naar de relaties, verbindingen en samenhang tussen de verschillende perspectieven. Waar vullen zij elkaar aan, wat zijn goede oplossingen? Wat zijn de stappen die Rijk, regio’s, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen nu kunnen nemen?
| Meer informatie en aanmelden |
maandag 25 september BOEKPRESENTATIE 'BICYCLE LANDSCAPE' |
Voor ‘Bicycle Landscape’ fietste Yorit Kluitman door alle 388 Nederlandse gemeenten en fotografeerde het landschap ertussen, zonder mensen en bebouwing: een dwarsdoorsnede van het geordende Nederland. Drijfveer is zijn fascinatie voor de georganiseerde grafische structuur van de open ruimte en de schijnbaar tweedimensionale wereld die de stedelijke gebieden van Nederland omsluit.
Van het fietsen kwam de verwondering, daarna de foto's, de vragen en observaties, gevolgd door een onderzoek in samenwerking met Vereniging Deltametropool en uiteindelijk een boek. Een boek dat het Nederlandse landschap, waarin een hoogteverschil van 20 centimeter al betekenis heeft, in zijn elementen ontleedt: Schaap. Dijk. Weg. Boom. Sloot.
Met bijdragen van diverse specialisten, van landschapsarchitect Adriaan Geuze tot observaties van ex-museumdirecteur Wim Pijbes, brengt Bicycle Landscape een ode aan het Nederlandse gemaakte landschap die inspireert om op een andere wijze naar ons land te kijken, hoewel het perspectief oer-Nederlands is: vanaf het zadel van een fiets.
| Meer informatie en aanmelden |
LOCATIE |
We heten u op bovenstaande dagen, en gedurende de hele maand september, van harte welkom op:
Landgoed Kleine Vennep
Hoofdweg 1041
2152 LJ Nieuw-Vennep
partners
Stichting Landschapstriënnale, Metropoolregio Amsterdam, Noord-Holland, Haarlemmermeer, Podium Architectuur;
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer, Wageningen UR, TU Delft, College van Rijksadviseurs, provincies, gemeenten, ontwerpers en onderzoekers;
Wageningen UR, TU Delft, AMS institute, IFLA, Helmholz Centre, Zalf, ETH Zürich, Neeltje van den Westenend, NHTV, REPAiR, Melbourne School of Design, Amsterdam, Milaan, Toronto, Stockholm, Taipei etc.
Yorit Kluitman, NAi010, 75B.
En vele anderen.
The New Planning is a collaborative research project between Deltametropolis Association and TU Delft. A consortium of academic, civil society, government and market sectors is being created to meet the urgent need for a new model of strategic spatial planning that will keep the Netherlands at the forefront of territorial governance.